Nová etapa rekonstrukce Pražské tržnice začíná. Praha vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž
Výběr jazyka:

Nová etapa rekonstrukce Pražské tržnice začíná. Praha vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž


19.07.2021

Hlavní město vyhlásilo mezinárodní architektonicko-krajinářskou soutěž na podobu veřejných prostranství areálu Pražské tržnice. Soutěž s názvem „Meziprostory Pražské tržnice” je dvoukolová, první kolo návrhů mezinárodní expertní porota posoudí v říjnu, pět návrhů pak postoupí do druhého kola. Organizaci zajišťuje kancelář CCEA MOBA a vítěz bude znám na jaře příštího roku. Soutěžící budou navrhovat podobu a funkci všech prostranství mezi budovami, řešení nových vstupů do areálu, umístění zeleně nebo využití dešťové vody.

Předsedkyní mezinárodní poroty soutěže je architektka a urbanistka Gabu Heindl z Vídeňského ateliéru Gabu Heindl Architektur zabývající se urbanismem a městským plánováním, která rovněž přednáší na univerzitách v Sheffieldu a v Londýně. Dalšími členy poroty budou krajinářský architekt Régis Guignard, původem z Francie a Irakli Eristavi z Prešovského atelieru zerozero, autor Kultur parku v Košicích. Za české architekty v porotě zasedne Štěpánka Šmídová z Landscape Architects, kteří jsou autory například vyhlídky na místě bývalé lanovky v Letenských sadech nebo parku sídliště Ostrava-Poruba. Dále jsou mezi porotci architekti a urbanisté Marek Obtulovič za ODDO Architects a Hanoj, Jiří Žid ze studia re:architekti a Jiří Kotal z U/U Studio. V porotě jsou též zástupci Prahy a politici z řad koalice i opozice, nezávislá odborná složka poroty má však v architektonických soutěžích vždy většinu nad zástupci města.

Soutěžící musí brát v potaz památkovou ochranu areálu, který je od roku 1993 kulturní památkou. Vítězný ateliér bude úzce spolupracovat s odborníky, kteří pro město řeší dlouhodobý rozvoj i každodenní fungování areálu. Vítězný návrh soutěže musí být přívětivý ke všem věkovým skupinám obyvatel.

Veškeré informace a podklady k soutěži zájemci naleznou na stránkách Pražské tržnice, na profilu zadavatele a na stránkách organizátora.