Praha na Dům tance přispěje 24 milionů korun, vznikne přestavbou Městských lázní na Žižkově
Výběr jazyka:

Praha na Dům tance přispěje 24 milionů korun, vznikne přestavbou Městských lázní na Žižkově


17.04.2023

Pražští radní schválili příspěvek Městské části Praha 3 na Dům tance, který vznikne po rekonstrukci v chátrajícím objektu bývalých Městských lázní na Žižkově. Nové kulturní a kreativní centrum bude zaměřené hlavně na taneční a pohybové aktivity. Praha na projektovou přípravu dá téměř 24 milionů korun.

V Praze schází veřejná multifunkční kulturní instituce, která by tanečníkům a dalším umělcům nabídla odpovídající institucionální zázemí. Tanečně-pohybové obory se v současné době velmi dynamicky rozvíjejí, nemají však žádnou příspěvkovou organizaci kvůli historickému vývoji po roce 1989. Proto městská část Praha 3 připravuje projekt, který z desítky let zbytečně chátrající budovy bývalých Městských lázní vytvoří Dům tance.

„Kulturní centrum tohoto druhu Praze chybělo, schválený příspěvek hlavního města jde tedy na dobrou a potřebnou věc. Centrum nepochybně využije řada obyvatel metropole, navíc se zrekonstruuje chátrající budova lázní,“ říká primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Práce jsou nyní v projektové fázi, letos by Praha chtěla získat stavební povolení a vybrat dodavatele stavby, v příštím roce by mohly začít stavební práce. Rok poté by mohlo být zkolaudováno a vypukne zkušební provoz. Celkové náklady činní 275 milionů korun, zhruba dvě třetiny nákladů, 188 milionů korun, pochází z evropských fondů a zbylou část poskytne hlavní město a Praha 3. Podle pravidel musí být evropské peníze proinvestovány do konce roku 2025.