Muzeum paměti XX. století vstupuje do pátého roku své existence rekonstrukcí Domu pážat
Výběr jazyka:

Muzeum paměti XX. století vstupuje do pátého roku své existence rekonstrukcí Domu pážat


24.01.2024

Ve druhé polovině ledna 2024 bude zahájena dlouho připravovaná proměna Domu pážat na rozhraní Nového světa a Hradčan v sídle Muzea paměti XX. století, kde bude také umístěna stálá expozice. Přesně za rok by měla být rekonstrukce hotova.

V roce 2023 vypsalo hl. m. Praha soutěž na výběr stavební firmy, kterou vyhrála dceřiná firma společnosti Metrostav Subterra. Rekonstrukci Domu pážat na sídlo Muzea paměti XX. století schválila Rada hl. m. Prahy 9. října 2023. Firma Subterra převzala objekt 18. ledna 2024, práce by měly být dokončeny na počátku roku 2025. „Ambicí projektu je obohatit hradní návrší o živou instituci. Poslední rekonstrukce provedená v 70. letech minulého století bohužel zachovala jenom nosné zdivo a trojici kleneb, přesto věříme, že se nám podaří obnovit klíčové vnitřní vazby a probudit ducha domu,“ doplnil architekt Tomáš Hradečný ze stavebního ateliéru IXA, který prováděl přípravu stavební dokumentace.

Do výstavních projektů budou zapojeny nejen místnosti v přízemí Domu pážat, ale také další prostory, jako nádvoří, zahrada či půda. V prvním patře se bude nalézat badatelna, knihovna, a především velký sál, kde se budou pořádat konference, semináře, koncerty, příležitostné výstavy a akce pro školy.

Kompletní plán práce na rok 2024 najdete na webových stránkách muzea.