Základní kámen obnovy náměstí Jiřího z Poděbrad pochází z Pražského hradu 
Výběr jazyka:

Základní kámen obnovy náměstí Jiřího z Poděbrad pochází z Pražského hradu 


16.02.2024

V rámci začínající kompletní obnovy náměstí Jiřího z Poděbrad poklepali dnes zástupci hlavního města a radnice Prahy 3 na základní kámen, který byl na místo přivezen z areálu Pražského hradu. Jedná se o originální dlažební kámen ze III. nádvoří, které navrhoval významný architekt Josip Plečnik, autor zároveň i kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Symbolicky se tak znovu obě místa propojují.

První etapa projektu celkové obnovy náměstí Jiřího z Poděbrad začala v lednu letošního roku, kdy bylo místo oploceno a začaly přípravné práce. V rámci obnovy bude upraven prostor před kostelem, zkvalitnění doznají pěší cesty i zeleň. Nové aleje stromů oddělí park od rušných komunikací. Práce potrvají 33 měsíců a zachovány zůstanou jak kulturní akce, tak i tradiční farmářské trhy, které se budou přesouvat po náměstí podle stavebních etap.

Základní kámen, který byl v pátek 16. února 2024 oficiálně uložen na stavbě, pochází z dlažby na III. nádvoří Pražského hradu. Hlavní město tímto symbolickým gestem navazuje na původní myšlenku slovinského architekta Josipa Plečnika, který chtěl už koncem 20. let minulého století významově propojit právě budovaný kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad s Pražským hradem, a tak do něj nechal vložit kameny z Hradu. V éře československého prezidenta T. G. Masaryka zároveň na obnově Pražského hradu sám pracoval.