Zakázka na rekonstrukci vyhořelého kostela sv. archanděla Michaela je připravená
Výběr jazyka:

Zakázka na rekonstrukci vyhořelého kostela sv. archanděla Michaela je připravená


20.02.2024

Pražští radní schválili záměr veřejné zakázky na obnovu kostela sv. archanděla Michaela v zahradě Kinských v Praze 5. Dřevěný kostelík, původně dovezený z území dnešní Ukrajiny, vyhořel v říjnu 2020. Jeho obnova je nezbytná pro zachování kulturního odkazu a umožnění jeho vyžití z liturgického hlediska. Předpokládaný termín zahájení řízení k zakázce je stanoven na březen 2024. Jakmile bude vybrán zhotovitel, stavební práce potrvají 12 měsíců.

Předpokládaná hodnota zakázky činí 44 633 978,50 Kč včetně DPH. S financováním obnovy kostela pomohli také lidé prostřednictvím veřejné sbírky vyhlášené hlavním městem v říjnu 2020, díky nim se podařilo vybrat 1 904 500 Kč. Hlavní město Praha touto cestou děkuje všem, kteří ve sbírce přispěli.

Při stavebních pracích bude respektováno a replikováno původní stavební řešení, a to z důvodu, že se jedná o vědeckou rekonstrukci exponátu skanzenu Národopisného muzea, která je nemovitou kulturní památkou. Po dokončení realizace bude objekt předán Muzeu hlavního města Prahy.

 

 

 

Požár kostela svatého Michaela v zahradě Kinských | Foto: Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy