Mariánské náměstí zná svoji novou podobu. Návrh vznikl po konzultaci s občany
Výběr jazyka:

Mariánské náměstí zná svoji novou podobu. Návrh vznikl po konzultaci s občany


09.09.2020

Architektonické studio Xtopix ve středu 9. září představilo novou podobu Mariánského náměstí. Ta vznikla po participaci s občany, kteří vyjádřili přání, aby se náměstí stalo místem odpočinku i zónou pro pořádání kulturních akcí. Návrh myslí i na úpravu okolních ulic a náměstí Franze Kafky. Mariánské náměstí by se mělo začít rekonstruovat v roce 2022.

Mariánské náměstí je místem, kde kromě Magistrátu hl. m. Prahy sídlí i další zásadní pražské instituce, jako například Městská nebo Národní knihovna. V současné době funguje pouze v testovacím režimu, jeho stav ale vyžaduje trvalou proměnu. Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) proto v loňském roce vysoutěžil zpracovatele návrhu náměstí, architektonické studio Xtopix, které dnes představilo jeho novou podobu.

Náměstí se promění v pěší zónu s nově zasazenými javory, které poskytnou nezbytný stín, lavičkami, stolky, ale také vodními prvky. Bude na něm umístěna kašna, několik pítek i vodní trysky, které osvěží návštěvníky v parném létu a poslouží i jako hravý prvek pro děti.

Jižní část náměstí pak poskytne variabilní prostor pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí, které má v režii Městská knihovna Praha. Kulturní program se zaměří na divadelní představení,

V rámci nového návrhu řešení se počítá i s úpravou přilehlého okolí. A to ulice Platnéřské, náměstí Franze Kafky i ulice Kaprovy. V Platnéřské ulici bude rozšířeno tzv. koryto podél budovy Klementina, z nějž vznikne široký chodník, který bude využíván i jako venkovní výstavní prostor Galerie hl. města Prahy. V ulici Kaprova pak bude vysazeno nové stromořadí.