Cílem hlavního města je pořídit několik objektů k bydlení či ubytovacích zařízení s celkovou kapacitou až 500 osob v běžné bytové nebo smíšené zástavbě a v dobré dostupnosti MHD. Pokoje budou vybaveny vlastním sociálním zařízením a ideálně i místem pro přípravu jídla či možností stavební úpravy. Většinu financí na nákup nemovitostí se Praha snaží zajistit úvěrem od Rozvojové banky Rady Evropy. Jednání o úvěru zatím úspěšně prošlo prvním kolem bankovního interního hodnocení.

Hlavní město Praha dlouhodobě usiluje o zajištění bydlení či alespoň ubytování pro podporované profese (hasiči, záchranáři atd.). Část veřejných zaměstnanců chce v Praze trvale bydlet a za tímto účelem je pro ně vyčleněna část městského bytového fondu. Někteří z nich ale bydlí mimo území Prahy a do hlavního města dojíždí jen na několik dnů v týdnu za prací.

V době koronavirové pandemie Praha zajistila ubytování lidí v tíživých sociálních a životních podmínkách v tzv. „humanitárních ubytovnách“ zřízených v prázdných hostelech nebo hotelech. Tento projekt, který pokračuje do června 2021, ukázal, že jde o vhodné opatření pro práci s lidmi bez domova a osobami v bytové nouzi, protože zlepšuje jejich životní situaci, omezuje zdravotní rizika a umožňuje systematičtější práci sociálních pracovníků, což v důsledku vede k možnosti dlouhodobého řešení bytové nouze.

Více na úřední desce zde